Tel: 0478 / 71 16 51 Mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

likdoorn


De likdoorn is een sterk verhoornd deel van de huid aan de voet, meestal ringvormig met een klein, diep centrum. Dit centrum wordt geleidelijk gevormd door druk op dat betreffende huiddeel.
De likdoorns kunnen zowel aan de voetzool (hak, voorvoet) als op de bovenkant van de teengewrichten gelokaliseerd zijn. Ook kunnen likdoorns ontstaan aan de zijkanten van de tenen wanneer twee tenen door standafwijkingen of knellend schoeisel tegen elkaar gedrukt worden.

1. Hoe ontstaat een likdoorn?

Meestal ontstaat de likdoorn in een eeltplek als gevolg van langdurig plaatselijke wrijving en druk. De (versnelde) verhoorning treedt niet alleen op naar buiten toe (eeltplek) maar ook naar de binnenzijde van de huid (likdoorn). De druk wordt veroorzaakt door schoeisel, overgewicht of afwijkingen aan de stand van botten in de voeten. Meestal is er een combinatie van tenminste twee van deze factoren aanwezig. De eeltplek kan druk uitoefenen op zenuwuiteinden en daardoor erg veel pijn veroorzaken.

2. Soorten likdoorns

Likdoorns komen in verschillende vormen voor:

Harde likdoorn:

likdoorn inlineHet gevormde eelt wordt op een specifieke plaats door een constante druk in de huid gedrukt, in een kegelvorm met de punt naar binnen. Door de kegelvorm doet de likdoorn pijn als men er op duwt. Er kunnen meerdere kernen van harde likdoorns of eeltpitten op een kleine plaats voorkomen.
Meestal komen ze voor op de bovenkant van een gewrichtsknobbel van de tenen, op de zijkant van de kleine teen en onder de bal van de voet.

Eksteroog:

Deze weke likdoorn komen voor op de huid tussen de tenen, meestal tussen de vierde en de vijfde teen. Door de plaats van deze soort likdoorn is het eelt wat zachter en is de huid rondom de kern weker en wit van kleur, wat de naam ‘eksteroog’ verklaart.
Na verwijdering kan het nodig zijn om, door middel van een op maat gemaakt teenstukje uit soepele silicone, te voorkomen dat het eksteroog terugkomt.

Likdoorn in nagelwal:

Als de nagel bijvoorbeeld rond groeit, ingroeit of als er door druk overmatig eelt op de huid zijdelings van de nagel groeit, kan hier een likdoorn ontstaan. Door het uitzicht denkt men vaak dat het een deel van de nagel is. Het overmatig eelt en de likdoorn moeten worden verwijderd omdat dit pijn kan veroorzaken (niet te verwarren met een ingegroeide nagel).

Likdoorn onder de nagel:

Door overmatige druk op de teen kan er zich eelt vormen onder de nagelrand, wat tot de vorming van een likdoorn kan leiden. Ook deze soort van likdoorn kan op een professionele en veilige manier worden weggefreesd. Na het verwijderen van de likdoorn zijn er verschillende methoden om de nagel weer te herstellen. Het doel hiervan is dat de functie van de nagel kan blijven bestaan.

3. Behandeling

De medisch pedicure kan de likdoorn vakkundig verwijderen door het rondom liggende eelt weg te nemen en vervolgens de kern van de likdoorn weghalen. De likdoorn wordt door het aanbrengen van vilt of een silicone teenstukje drukvrij gelegd. Als dit met regelmaat gebeurt, zal in de loop van de tijd de likdoorn kleiner worden en zelfs verdwijnen, mits natuurlijk ook de oorzaak wordt opgeheven.

De pedicure kan deze likdoorn verwijderen en adviseren hoe likdoorns te voorkomen. Als er aan de oorzaak niets wordt gedaan, bijvoorbeeld door met dezelfde schoenen te blijven stappen, is het logisch dat er zich langzaam weer een likdoorn vormt.